Na čo sú dobré probiotiká?
Mikroorganizmy sú všade okolo nás, v nás, na každom povrchu, v každom jedle... Zlepšenie probiotickej mikroflóry nám môže pomôcť pri zápachu z úst, zlom trávení, oslabenej imunite, ale i pri črevných či kožných ťažkostiach. A ďalšie výskumy pravdepodobne prinesú ešte veľké zaujímavosti. Vedeli ste napríklad, že prevládajúce baktérie v čreve rozhodujú o tom, či budete mať chuť na steak alebo na zeleninový šalát? (1, 2)
Probiotiká – význam pre organizmus
Probiotické baktérie sa od patogénnych odlišujú svojím správaním v tráviacej sústave a vlastne aj v celom organizme. Dá sa povedať, že sú to baktérie, ktoré s nami chcú žiť v mieri a symbióze. Oni budú rásť a starať sa o naše zdravie a my ich budeme kŕmiť a starať sa o ich prežitie.
Probiotiká, antibiotiká a hnačka
V našich črevách (a nie len tam) sa stále bojuje o miestenky. Probiotiká bojujú s patogénnymi mikroorganizmami o to, kto obsadí viac dôležitých miest a kto koho vytlačí. A obsadenie týchto miest rozhoduje napríklad o hospodárení čreva s vodou (tekutejšia vs. normálna stolica), o aktivite čreva (časté a nutkavé vs. normálne vylučovanie stolice), atď. Ak sú probiotiká na svojich miestach, urýchľujú odpoveď organizmu na výskyt patogénov, teda ich elimináciu imunitným systémom. Niektoré kmene probiotík dokonca podporujú obnovu a zdravie črevnej steny. (1)
Niekedy si až pri užívaní antibiotík uvedomíme, čo pre nás zdravé a početné probiotiká v črevách znamenajú. Antibiotiká do istej miery likvidujú aj populáciu probiotických baktérii a telo sa stáva náchylnejšie na účinok patogénnych mikroorganizmov. Tento efekt antibiotík sledujeme nie len v tráviacom systéme, ale i v iných častiach tela ako sú ústna dutina, žalúdok, močové ústrojenstvo, pokožka či pohlavné orgány. Potlačenie zdravej mikroflóry antibiotikami má za následok prejavy ako hnačka, zápach z úst či premnoženie kvasiniek u žien. Užívaním probiotík počas liečby antibiotikami a v období po liečbe vieme týmto ťažkostiam ľahšie predísť. (1)
Na čo sú dobré probiotiká?
Probiotiká sú vyhľadávanými doplnkami pri rôznych ochoreniach, napr.:
- infekcie v tráviacej sústave (rôzne druhy hnačiek, vrátane rotavírusových)
- zápcha
- dráždivé črevo
- Crohnova choroba
- ulcerózna kolitída
- laktózová intolerancia
- podpora imunity
- rôzne alergie a ekzémy
- infekcie močových ciest a niektoré pohlavné infekcie
- cystická fibróza
- vredy spojené s Helicobacter pylori
- zhoršené vstrebávanie živín
- niektoré druhy rakoviny
- vyčerpanie
- ochorenia v ústnej dutine, vrátane kazov zápach z úst
- kardiovaskulárne ochorenia
- vysoký LDL cholesterol a krvný tlak (1, 3)
Čím nahradiť probiotiká?
Konzumácia probiotík je súčasťou zdravej stravy, nájdete ich napr. v jogurtoch, niektorých syroch či v kvasenej (fermentovanej) zelenine - bez pridaného octového nálevu. Naše črevo za bežných podmienok nikdy nebude sterilné alebo bez probiotík. Už pri pôrode (najmä pri tom prirodzenom) sa napijeme alebo vdýchneme mikroflóru od matky a pri kojení sú probiotiká súčasťou imunitného kokteilu špeciálne produkovaného pre bábätko. Sú však situácie, kedy sa naša mikroflóra nestíha prispôsobiť alebo je nejakým spôsobom oslabená. (1)
Kedy brať probiotiká?
Užívanie probiotík v doplnku výživy je namieste, ak nás trápi akútny problém súvisiaci s narušením črevnej mikroflóry. Ako sme si spomenuli, zlepšiť mikroflóru si vieme aj stravou a po nejakom čase by sa mohla upraviť aj sama. Tieto zmeny však môžu trvať dlho a výsledok môže byť vo vážnejších prípadoch neistý. Príjem kvalitných probiotík v adekvátnom množstve urýchli dosiahnutie správnych pomerov v čreve. Dôležitá je aj špecializácia niektorých kmeňov na určité stavy či ochorenia, čo stravou dosiahnuť ťažko. (3, 4)
Aké probiotiká sú najlepšie?
Kvalitné probiotiká musia spĺňať viaceré kritériá:
- mali by pochádzať od renomovaných výrobcov dodržiavajúcich prísne normy ohľadom mikrobiálnej čistoty;
- mali by byť bez nežiaducich prímesí a obsahu ťažkých kovov;
- tiež bez alergénov, geneticky modifikovaných látok a bez použitia ionizácie;
- probiotické kmene musia byť jasne pomenované (napr. Lactobacillus acidophilus);
- tieto kmene by mali mať preukázané probiotické vlastnosti a zároveň byť čo najodolnejšie, aby boli dostatočne aktívne aj blízko dátumu spotreby;
- dobré probiotiká sú formulované tak, aby odolali prostrediu žalúdka a v čo najväčšom množstve došli nezmenené do čreva. Čo sa zvykne riešiť použitím kapsuly, ktorá odoláva kyslému pH žalúdka a rozpadne sa až v tenkom čreve;
- vhodné je spolu s probiotikami užívať prebiotiká, na čo bolo myslené aj našich produktoch. Obsah pridaných prebiotík tiež predlžuje životnosť probiotík v produkte, pretože už tam funguje ako ich potrava.
Dávkovanie probiotík
Efektívna denná dávka probiotík sa pohybuje od 100 miliónov do 50 miliárd kolónií tvoriacich jednotky (KTJ/CFU). Viac ale neznamená automaticky aj lepšiu probiotickú aktivitu. Aj mŕtve baktérie si totiž zachovávajú niektoré pozitívne vlastnosti, napr. schopnosť stimulovať imunitu, či pomáhať črevu s patogénmi alebo zápalom. Probiotiká môžete užiť v jednej dávke, prípadne rozdeliť do dvoch. (5)
Zdroje:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36514580/(2) https://www.nutritional-psychology.org/are-you-what-your-gut-microbiome-wants-you-to-eat/
(3)
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1216674/full
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7058552/
(5) https://isappscience.org/for-consumers/learn/probiotics/
foto: Unsplash