Čo je beta-glukán a aké má účinky
Beta-glukány si väčšinou spájame s hlivou ustricovou – získavajú sa však aj z iných zdrojov (kvasnice, iné huby či cereálie). Spájame si ich s imunitou, to však nie je ich jediné pôsobenie. Ak sa chcete dozvedieť, čo je to beta-glukán, aké má účinky alebo ako si vybrať ten najlepší, pozývam vás k čítaniu ďalších riadkov.
Účinok beta-glukánov z blízka
Evolučne sa naša imunita naučila rozoznávať zoskupenia molekúl, ktoré sa nachádzajú v patogénoch, no v našom organizme a bežnej strave prítomné nie sú. Beta-glukány patria presne sem, medzi molekuly, ktoré organizmu pripomínajú bunkové steny alebo iné časti patogénnych mikroorganizmov. A preto je ich účinok taký čarovný. Sú to neškodné molekuly, ktoré ale stimulujú imunitu podobne ako stret s baktériou, vírusom či patogénnou hubou.
Beta-glukány ako zložky stravy
Chemicky sú to vlastne zložité cukry – polysacharidy, ktoré možno zaradiť medzi vlákninu a prebiotiká. Ich nevyužitá časť putuje až do hrubého čreva, kde dochádza k ich fermentácii našimi črevnými baktériami za vzniku mastných kyselín s krátkym reťazcom (ďalej len SCFAS). SCFAS sú veľmi jednoduché, no v hrubom čreve veľmi žiadané molekuly. Podporujú zdravie črevných buniek, udržujú zdravé prostredie čreva a pomáhajú správne vstrebávať ďalšie dôležité živiny. Pôsobia preventívne voči mnohým ochoreniam. Ale späť k beta-glukánom... (1, 2)
Ako beta-glukány podporujú imunitu?
Beta-glukány pôsobia už v tenkom čreve, kde aktivujú bunky imunitného systému, ktoré sa tu nachádzajú (M-bunky a Peyerové plaky). No niektoré beta-glukány sa zároveň vstrebávajú do lymfy, kde pôsobia aj na ďalšie bunky imunitného systému v rámci celého organizmu. (3)
Beta-glukány – účinky v kocke
Konzumáciu beta-glukánov v rôznych formách pre nás pravdepodobne príroda naplánovala pre zachovanie fyzického i duševného zdravia. Výskumy a prax ukazujú, že ich využitie je skutočne širšie než len pri oslabenej imunite. Ich príjem v správnom množstve a kvalite môže pomôcť aj pri alergických ochoreniach, hojení rán, psychickej nepohode alebo celkovej slabosti či dokonca pri stavoch súvisiacich so srdcovo-cievnymi ochoreniami (vysoký tlak, vysoký cukor či tuky v krvi a obezita). Pozitívny efekt beta-glukánov ako doplnku liečby vedci pozorovali aj pri niektorých rakovinových ochoreniach. Ich efekt na imunitu však ostáva ich hlavnou charakteristikou. Veď kto by nechcel rýchlejšie a jednoduchšie prekonať napr. respiračné ochorenia alebo herpes na pere? (2, 6)
Pre koho sú beta-glukány vhodné?
U nás sa doplnky s beta-glukánom odporúčajú už u detí od 1 roka, ďalej však vek nehrá žiadnu rolu. Účinok beta-glukánov sa skúmal u detí, dospelých aj u seniorov. Zaujímavé výsledky prinieslo užívanie aj u vrcholových športovcov, ktorí sa vďaka zriedkavejšiemu výskytu respiračných ochorení mohli sústrediť na prípravu a následne na výkon. Práve po náročnej fyzickej aktivite je telo náchylnejšie na infekcie dýchacích ciest a preventívna podpora imunity je tu určite na mieste. Podobne to je aj u pracujúcich dospelých či u detí – viac času v škole či vyššia produktivita v práci je výsledkom pevnej imunity. (2, 4, 5)
Dávkovanie beta-glukánov a doba užívania
Beta-glukány možno užívať dlhodobo alebo podľa potreby. Bežné odporúčané dávky sú od 250 mg do 500 mg u dospelých (pri niektorých ochoreniach až niekoľko gramov). U detí je bežná dávka okolo 100 mg alebo až 250 mg pri akútnejších ťažkostiach.
Nestačí mi jesť kvasnice či huby s obsahom beta-glukánov?
Bunková stena húb je chemicky veľmi pevná štruktúra a naše trávenie ju dokáže spracovať len minimálne. Inak povedané, prejde telom takmer bez zmeny a väčšina glukánov ostane v jej vnútri nevyužitá. Na toto je dobré myslieť aj keď kupujete prášok z vysušených húb, jemné mletie takúto bunkovú stenu veľmi nenaruší. K získaniu beta-glukánov sú potrebné špecifické postupy, ktoré sa používajú pri výrobe kvalitných doplnkov výživy s ich obsahom.
Zdroje:
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128194898000193(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33876798/
(3)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217690/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28726737/
(5) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/19390211.2013.820248
(6) https://www.mdpi.com/2072-6643/15/21/4504
foto: Unsplash